Perspectief nota

Sociaal domein

Inleiding

5.3.1.1 Inleiding

Gemeenten voeren sinds 2015 hun eigen beleid in het sociaal domein. De ambities achter de decentralisaties zijn groot; gemeenten nemen de verantwoordelijkheden in het sociaal domein van het Rijk over, omdat ze dichter bij de burger staan. Het idee is dat gemeenten hun inwoners kennen en dat ze beter kunnen voorkomen dat problemen uit de hand lopen. Door vroegtijdig in te grijpen wordt ernaar gestreefd om, waar mogelijk, specialistische en dure hulp terug te dringen. Doordat gemeenten de lokale situatie kennen, zijn zij beter in staat maatwerk te leveren. Daarnaast kan er door de decentralisaties meer integraal worden gewerkt, zodat gezocht kan worden naar achterliggende oorzaken van problematiek.
Er is een Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein Rapportage (integraal te benaderen via waarstaatjegemeente.nl). In dit rapport worden altijd de meest recent beschikbare cijfers gepresenteerd.
Hierin is een deel van de benodigde informatie aanwezig om een beeld te vormen van de situatie in onze gemeente. Hoeveel inwoners redden zich zonder voorzieningen? Zijn er trends die zichtbaar worden? Hoe is de situatie in Almelo in vergelijking tot die in andere gemeenten?
Samen met de verhalen van inwoners, medewerkers, andere gemeenten en experts beschikt u zo over allerlei informatie waarmee u het voor de transformatie noodzakelijke leer- en ontwikkelproces in uw gemeente kunt stimuleren.

In de volgende paragrafen wordt dat deel van de rapportage weergegeven dat specifiek(er) ingaat op Wmo en Jeugd.