Perspectief nota

Sociaal domein

Ontwikkelingen

5.3.1.3 Ontwikkelingen

Ontwikkelingen per domein

Percentage jongeren met Jeugdzorg-trajecten vergeleken

Figuur 2.1: Ontwikkeling van het percentage jongeren met Jeugdzorg-trajecten (relatief).
Extra toelichting:Jongeren tot 18 jaar komen in aanmerking voor jeugdhulp en jeugdbescherming. Jongeren van 12 tot 23 jaar kunnen een jeugdreclasseringsmaatregel opgelegd krijgen. Veel jeugdzorgtrajecten lopen aan het einde van een kalenderjaar af. Dit kan van invloed zijn op de eventuele verschillen tussen de halve jaren.

Aantal jongeren met Jeugdzorg-trajecten vergeleken

Figuur 2.2: Jongeren met Jeugdzorg-trajecten in vergelijking met de referentiegroep (per 1.000 jongeren). De cijfers van jeugdhulp en jeugdbescherming zijn ten opzichte van alle jongeren tot 18 jaar. Het cijfer van jeugdreclassering is ten opzichte van het aantal jongeren van 12 tot 23 jaar, eerste halfjaar 2018.

Aantal inwoners met Wmo-voorzieningen

Figuur 2.3: Ontwikkeling van het aantal inwoners met individueleWmo-voorzieningen (absoluut), uitgesplitst naar type voorziening en het totaal.
Extra toelichting:Inwoners kunnen gebruik maken van meerdere voorzieningen. Per categorie wordt een inwoner slechts één keer meegeteld, ook als de inwoner gebruik maakt van meerdere voorzieningen binnen die categorie (bijvoorbeeld een rolstoel en een vervoervoorziening). Maakt een inwoner gebruik van voorzieningen uit verschillende categorieën (bijvoorbeeld dagbesteding en hulp in het huishouden) dan telt de inwoner in beide categorieën mee. In het totaal telt elke inwoner slechts één keer mee. Het totaal aantal inwoners met een voorziening kan dus afwijken van de opgetelde totalen per categorie.
Onder 'verblijf en opvang' wordt verstaan; opvang, spoedopvang, beschermd wonen en overige beschermd wonen en opvang. Informatie over 'beschermd wonen’ kan alleen door de 43 centrumgemeenten worden aangeleverd (zie 2.5). Als cijfers omtrent ‘beschermd wonen’ door een regiogemeente worden aangeleverd, dan worden deze niet weergegeven in bovenstaande tabel. Zie de definitielijst voor meer informatie over de verdeling van voorzieningen over de vier categorieën.

2.4 Aantal inwoners met Wmo-voorzieningen vergeleken

Figuur 2.4: Aantal inwoners met Wmo-voorzieningen in vergelijking met de referentiegroep (per 1.000 inwoners), eerste halfjaar 2018.

Aantal inwoners in beschermd wonen per regio

De gemeente Almelo behoort tot de beschermd wonen-regio Almelo. Deze regio telt 410 inwoners in beschermd wonen. Dat zijn 1,8 mensen op 1.000 inwoners. Gemiddeld in alle regio's wonen 2,1 mensen op de 1.000 inwoners in beschermd wonen.

Figuur 2.5: Aantal inwoners in beschermd wonen in vergelijking met de andere regio's voor beschermd wonen (per 1.000 inwoners), eerste halfjaar 2018.
Extra toelichting: De uitvoering van beschermd wonen is belegd bij centrumgemeenten die voor alle inwoners in een regio de benodigde ondersteuning regelen. Vanaf 2016 leveren de centrumgemeenten de informatie over alle ‘beschermd wonen’-cliënten in de regio aan (zie de regioatlas). Voor de centrumgemeenten is deze data onderdeel van de halfjaarlijkse (maart en september) GMSD-aanlevering.

Percentage inwoners met eerstelijnszorg

2015

2016

Huisartsen

81,7

82,2

Basis GGZ en/of POH-GGZ

4,8

4,9

Wijkverpleging

4,2

4,5

Figuur 2.6: Percentage verzekerden die gebruik maakten van eerstelijnszorg per type zorg: huisartsenzorg, basis Geestelijke Gezondheids Zorg/Praktijkondersteuning Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg en wijkverpleging. Het percentage gebruik eerstelijnszorg huisartsen betreft het percentage verzekerden dat gebruik maakt van huisartsenzorg (exclusief inschrijftarief en POH GGZ (vanaf 2014) en programma's die gedeclareerd worden bij alle ingeschreven patiënten). Bron: Vektis.
Extra toelichting: Eerstelijnszorg is zorg waar inwoners in feite zelf zonder verwijzing naartoe kunnen gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, de praktijkondersteuner GGZ, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige. De praktijkondersteuner GGZ signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt bij psychische problemen in samenwerking met de huisarts.

Huidige percentage verzekerden die gebruik maken van eerstelijnszorg vergeleken

Figuur 2.7: Percentage verzekerden die gebruik maken van eerstelijnszorg in vergelijking met de referentiegroep, 2016. Bron: Vektis.