Perspectief nota

Trendcurve 2019

Beleving centraal

5.1.3.3 Beleving centraal

Beleving centraal


De opkomst van de beleveniseconomie heeft in een gemeente als Almelo misschien wel de grootste gevolgen voor de binnenstad. Door de opkomst van online winkelen kan de winkelfunctie van een binnenstad aan relevantie verliezen. Meer inspelen op beleving en recreatie is belangrijk om de aantrekkingskracht te behouden. In de beleveniseconomie worden horeca- en cultuurbezoek en een aantrekkelijke uitstraling van de buitenruimte belangrijker.

Druktebeeld binnenstad
De binnenstad van Almelo heeft, zoals meer binnensteden met een lokale of regionale functie, al enkele jaren te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Locatus meet al jaren de ontwikkeling van het aantal weekbezoekers en deze is ontsloten via www.binnenstadsmonitoralmelo.nl. Figuur 3.1 toont de ontwikkeling. In 2012 trok de binnenstad 113.700 bezoekers per week. In 2013 steeg het bezoekersaantal voor het laatst, tot 115.100. Sindsdien neemt het aantal weekbezoekers jaarlijks af, tot 80.000 in 2018. Daarmee is het aantal weekbezoekers met 30 procent gedaald sinds piekjaar 2013.

Figuur 3.1: Ontwikkeling aantal weekbezoekers binnenstad

Bron: Locatus, via Binnenstadsmonitor Almelo

Waardering binnenstad
Terwijl de bezoekersaantallen een terugloop laten zien, groeit de waardering van inwoners van Almelo voor het winkelaanbod en de sfeer en gezelligheid in de binnenstad. Figuur 3.2 laat voor verschillende aspecten de waardering zien in 2016, 2017 en 2018. De aspecten met een * worden significant beter gewaardeerd. Ondanks de verbetering blijft de waardering voor het winkelaanbod met rapportcijfer 5,5 matig. De sfeer en gezelligheid krijgen in 2018 een 6,3. Hogere waarderingen zijn er voor de horeca (2018: 7,4), de terrassen (7,1) en het evenementenaanbod (7), alle drie elementen die aansluiten op de beleveniseconomie. Daarnaast worden ook de bereikbaarheid (8,1) en parkeervoorzieningen (7,3) voor de fiets goed gewaardeerd. De waardering voor de binnenstad in het algemeen blijft constant op rapportcijfer 6 liggen. De waardering voor de binnenstad wordt jaarlijks gemeten onder inwoners van Almelo via de Binnenstadspeiling, die in het najaar onder het AlmeloPanel wordt uitgezet.

Figuur 3.2: Waardering binnenstad Almelo per aspect

 Bron: Binnenstadspeiling AlmeloPanel 2016, 2017, 2018

Herkomstbeeld binnenstad
De binnenstad van Almelo trekt op doordeweekse dagen ongeveer 60 procent bezoekers van buiten Almelo en 40 procent van binnen Almelo, De binnenstad heeft dus een belangrijke regiofunctie. Op weekenddagen is het bezoek van binnen de gemeente groter en is de verdeling ongeveer 50/50. Het aandeel bezoekers naar herkomst per weekdag in 2018 is zichtbaar in figuur 3.3. Voor elke week in het jaar is per dag het precieze aandeel van Almeloërs en externe bezoekers opgenomen, maar de weekpercentages zijn te gedetailleerd voor deze weergave. Via de binnenstadsmonitor zijn de exacte percentages te raadplegen.

Figuur 3.3: Aandeel bezoekers naar herkomst per week

Bron: Mezuro, bewerking Kennispunt Twente

De bezoekers van buiten Almelo komen veelal uit Twente, met als belangrijkste herkomstgebied Enschede, gevolgd door Hengelo, Tubbergen en Twenterand.

Figuur 3.4: Bezoekers van buiten Almelo, aandeel per gemeente

Bron: Mezuro, bewerking Kennispunt Twente